Als je worstelt met een alcoholverslaving, ben je niet alleen. Alcoholisme is een zeer reëel en ernstig probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Maar er is hoop! Er zijn manieren om van je verslaving af te komen en een nuchter, gelukkig leven te leiden. Hieronder vertellen wij alles over een alcoholverslaving en hoe je hier vanaf komt:

Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan alcohol?

De eerste stap is het herkennen van de tekenen en symptomen van alcoholverslaving. Als je meer drinkt dan je gewend was, of als je meer moet drinken om hetzelfde effect te krijgen, is dat een rode vlag. Andere waarschuwingssignalen zijn onder meer

  • Alleen of in het geheim drinken
  • Alcohol op ongewone plaatsen verstoppen
  • U schuldig voelen of u schamen over uw drinken
  • Liegen over hoeveel u drinkt
  • Black-outs of geheugenverlies hebben
  • Uw verantwoordelijkheden thuis, op het werk of op school verwaarlozen
  • Interesse verliezen in activiteiten die u vroeger leuk vond

Dit zijn slechts enkele van de tekenen dat u verslaafd kunt zijn aan alcohol.

Geef toe dat je een probleem hebt

De eerste stap is toegeven dat je een probleem hebt. Dit kan heel moeilijk zijn, maar het is essentieel voor herstel. Als je eenmaal hebt erkend dat je verslaafd bent, kun je hulp gaan zoeken. Er zijn veel goede middelen beschikbaar om je te helpen je alcoholisme te overwinnen, waaronder steungroepen, therapie en afkickprogramma’s.

Zoek hulp bij professionals

Een van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen is hulp zoeken bij professionals. Er zijn veel goede behandelingsprogramma’s die je kunnen helpen nuchter te worden en te blijven. Zoek er een die geschikt is voor jou en maak een belofte om het bij te wonen. Dit is een belangrijke stap op de weg naar herstel.

Bezoek steungroepen

Een andere goede manier om hulp te krijgen is het bijwonen van steungroepen. Deze groepen bieden een veilige en ondersteunende omgeving waar u uw ervaringen kunt delen en kunt leren van anderen die hetzelfde doormaken. De Anonieme Alcoholisten (AA) is een van de bekendste en populairste steungroepen, maar er zijn ook vele andere beschikbaar.

Verander uw levensstijl

Om te herstellen van alcoholisme, zult u een aantal grote veranderingen in uw levensstijl moeten aanbrengen. Dit omvat het vermijden van plaatsen en situaties waar u waarschijnlijk zult drinken, het veranderen van de mensen met wie u tijd doorbrengt, en het maken van andere veranderingen in uw levensstijl die uw nuchterheid ondersteunen.

Maak een verbintenis tot soberheid

Herstel is een levenslang proces. Om je nuchterheid te behouden, zul je je eraan moeten committeren. Dit betekent dat je hoe dan ook van alcohol af moet blijven. Het kan soms moeilijk zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat herstel mogelijk is en het waard is!

Bron: connection-sggz.nl